Blogi

Metsäpolitiikasta

Jos joku teema, niin metsien käyttö tuntuu olevan suorastaan kestoaihe poliittisten toimijoiden agendalla. Hyvä tietenkin, että siitä keskustellaan. Huonoa on sen sijaan, jos se keskittyy mielikuvilla pelaamiseen ja suorastaan faktojen vääristelyyn.

On itsestään selvää, että metsiä pitää hoitaa ekologisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Tätä suomalainen metsäpolitiikka onkin ollut jo vuosikausia. Meillä vuosittain metsät kasvavat enemmän kuin niitä käytetään. Tämä on ollut vastuullisen metsäpolitiikan ydin meillä pitkään. Välillä tuntuu, että esim. Brysselin suunnassakaan tätä ei täysin hahmoteta, ei tosin kotimaisessakaan keskustelussa.

Metsien monimuotoisuus on merkittävä arvo sinänsä. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että metsien hoito laiminlyödään. Hoitamaton metsä ei ole mikään hiilinielu, vaan hiilidioksidipäästöjen lähde. Meillä on luvattoman paljon metsänomistajia, jotka laiminlyövät metsien harvennukset. Esimerkiksi taimikkojen harvennus olisi mahdollista jopa kaksinkertaistaa, jotta metsän kasvu turvattaisiin.

Olen huolissani myös puurakentamisen edistymisen hitaudesta. Puurakentamisessa esim. julkisella sektorilla olisi valtavasti mahdollisuuksia. Lisäksi puurakenteiset talot toimivat tehokkaina hiilivarastoina.

Olen varma siitä, että metsien kestävä hoito on myös kasvun ja työllisyyden lähde. Teollisuusliitto onkin ollut aktiivisesti mukana muun muassa sekä Kansallisen biotalousstrategian että Kansallisen metsästrategian laadinnassa yhdessä maan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Tätä vaikuttamistyötä tulemme jatkamaan kaikilla keskeisillä foorumeilla.

Metsille ei saa Suomessa käydä kuten energiaturpeelle kävi. Siitä tuli politiikan teon väline ja sen seurauksista kärsimme pitkään erityisesti nyt, jolloin olemme irtaantumassa venäläisestä energiasta. Metsäpolitiikalla ei pidä hakea poliittisia irtopisteitä, vaan sen tulee perustua pitkäjänteiseen ja suunnitelmalliseen toimintaan. Metsäteollisuudelle tulee jo nyt riittävästi paineita maamme ulkopuolelta. Kansallisin poliittisin toimin näitä paineita ei saa kasvattaa.

Metsissä on valtava potentiaali maallemme. Pidetään huolta siitä, ettemme omin toimin tuhoa tätä mahdollisuutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s