Lakko-oikeus

Lakko-oikeus on pyhä

Mielenilmaisunvapaus, vapaa lehdistö ja palkansaajien mahdollisuus osoittaa mieltään lakkojen muodossa ovat eräitä oikeusvaltion perusteita ja samalla osoitus sivistysvaltiosta. Kun kirjoitukseni otsikossa totean lakko-oikeuden olevan pyhä, tarkoitan myös sitä. Samalla totean, että sitä on käytettävä suurella vastuulla, eikä sillä saa leikkiä tai vaarantaa ihmishenkiä.

Tällä hetkellä Suomessa käydään laajasti työehtosopimusneuvotteluja, joiden yhteydessä työtaisteluiltakaan ei ole vältytty. Samaan aikaan Sähköliitto käy omaa työtaisteluaan asiasta, jota ei voida perustella miltään osin enää järkeväksi. Se on hakemassa luottamusmiesasemaa työpaikoille, jossa sillä ei ole edes voimassaolevaa työehtosopimusta.

Luottamusmiesjärjestelmä on yksi osa työehtosopimusta. Tämä asia myös erikseen laissa mainitaan. Työpaikat, joihin Sähköliitto yrittää tällä hetkellä saada omia luottamusmiehiä, ovat Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisen työehtosopimuksen piirissä ja niihin on valittu oma pääluottamusmies, joka edustaa kaikkia työpaikan työntekijöitä, kuuluivat he sitten mihin tahansa liittoon. Näin asiat ovat olleet ja näin sen tulee jatkossakin olla.

Mitähän siitä tulisi, jos esimerkiksi Teollisuusliitto alkaisi vaatia saada omia luottamusmiehiä sellaisille kuntasektorin työpaikoille, joissa meidän jäseniämme työskentelee? Tuskin JHL tai kuntapuolen työnantajat tähän myöntyisivät. Todennäköisesti ne toteaisivat vain siellä jo olevan osapuolia edustavan luottamushenkilön, eli myös Teollisuusliiton jäseniä edustavan henkilön.

Tuntuu pahalta todeta, että Sähköliitto käyttää tällä hetkellä lakko-oikeutta – tuota meidän pyhää oikeutta – väärin. Tämä saattaa kostautua vielä koko suomalaiselle ammattiyhdistysliikkeelle esimerkiksi siten, että poliitikot haluavat puuttua lakko-oikeuteen sekä vaatia sen rajoittamista entistä kovemmin äänenpainoin. Ymmärtäisin tietenkin, mikäli sähkömiehet tai sähköliittolaiset olisivat lakossa palkka- tai työehtojen vuoksi, mutta kun eivät ole. Lakossa ollaan ainoastaan, jotta saataisiin luottamusmies sellaiselle työpaikalle, jossa sellainen jo on työehtosopimuksen mukaankin.

Ulospäin tämä näyttää enemmän Sähköliiton sisäiseltä valtataisteluita, jossa jäsenten, liiton ja koko ammattiyhdistysliikkeen uskottavuudella ei tunnu olevan mitään merkitystä. Kaikki nämä näköjään voidaan uhrata tälle alttarille, kunhan tämä liiton nykyinen johtokaksikko pysyy vallassa