Blogi

 

Laitetaan jäsenyys voimaan

Kuulutko sinä jo omaan ammattiliittoosi? Mikäli et kuulu, minulla on sinulle vakavaa asiaa. Tällä hetkellä käydään teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvotteluja. Allekirjoittanut on yksi pääneuvottelijoista tuossa pöydässä, puheenjohtaja Aallon ja sektorijohtaja Virtasen lisäksi. Uskallankin kertoa sinulle melko vahvalla kokemuksen rintaäänellä, että niistä asioista joista tällä hetkellä pöydässä keskustellaan, et selviäisi ilman ammattiliiton tukea. Ilman ammattiliittoa ei olisi työehtosopimuksia, eli ei olisi ns. pekkaspäiviä, talvilomia, sairausajan palkkaa, luottamusmiehen palveluita, eikä muitakaan työsuhteen ehtoja, joita työehtosopimukset määrittelevät. Samoin voit olla varma siitä, että esimerkiksi kiky-sopimukset 24-tunnin työajan pidentämisineen tulevat jatkumaan, ellei meillä ole järjestäytymisen kautta joukkovoimaa.

Pyydänkin sinua miettimään, selviäisitkö tosissaan työelämässä yksin niin, että koko työehtosopimusta ei olisi olemassa? Mikäli olet niin varma, että pärjäisit ilman työehtosopimuksen tuomaa turvaa, jonka siis vain ammattiliitot takaavat tässä maassa niin olet todellinen superhenkilö. Itse en usko, että tässä maassa noita superhenkilöitä on kovinkaan monta. Tiedän kuitenkin tälläkin hetkellä monia palkansaajia, jotka on jättänyt liittymättä ammattiliittoon. Toivonkin, että laitat niin sanotusti lamppusi kuntoon ja liityt niiden joukkoon, jotka ylläpitävät ammattiliittojen kautta hyviä työsuhteen ehtoja jatkossakin. Usko tai älä, mutta vain järjestäytymällä ammattiliittoon takaamme, että tulevaisuudessakin meillä on työehtosopimuksia.

Palaan vielä siihen mistä aloitin tämän tekstin. Käynnissä ovat siis työehtosopimusneuvottelut ja tälläkin hetkellä siellä on sellaisia esityksiä neuvottelupöydissä, joita et todellakaan halua olevan tulevissa työehtosopimuksessa tai sinun arjessa.

Turja Lehtonen