Suomen Yrittäjät ja Keskuskappakamari paljastivat korttinsa
Näinä aikoina olemme saaneet kuulla edes hitusen myönteisiä uutisia koronaviruksen laantumisesta ja siitä, että massiivinen yritysten lomautusaalto on hieman taittumassa. Hyvä niin. Sen sijaan Suomen Yrittäjät ja Keskuskauppakamari jatkavat ideologista rummutustaan ja mantrojensa hokemista juuri, kun maamme talous on edes lievästi osoittamassa merkkejä paremmasta.
Molemmat organisaatiot ovat esittäneet vaatimuksia siitä, että työehtosopimusten yleissitovuus pitäisi poistaa, aluksi kolmen vuoden määräajaksi. Perustelut tuohon ovat hyvin ohkaiset. Pidän vaatimuksia kohtuuttomina ja totean, että kovin lyhyt on näiden järjestöjen muisti. Takana on raskas työehtosopimuskierros ja sen päälle täysin odottamaton koronakriisi. Molemmissa työntekijäpuoli on tullut tuntuvasti vastaan ja tämäkään ei tunnu riittävän. Ajankohta Suomen Yrittäjien ja Keskuskauppakamarin ulostulolle on todella huono ja tuleva syksyn budjettiriihi on ainoastaan keppihevonen. Taustalla on ikiaikainen tavoite murtaa tes-järjestelmä ja samalla myös luottamusmiesorganisaatio, sekä tavoite saada laskettua palkkoja. Tässä mielessä arvostan tahojen rehellisyyttä, eli paljastivat korttinsa, mitä aidosti hakevat.
Samoin jälleen viime aikoina ovat puheet paikallisen sopimisen lisäämisestä voimistuneet. Olen tämän ennenkin todennut, mutta totean vielä kerran uudelleen. Ay-liikkeelle paikallinen sopiminen ei ole mörkö, kunhan sen pelisäännöt ovat selvät ja tasapuoliset. Esimerkiksi useilla Teollisuusliiton edustamilla aloilla se on arkipäivää ja toimivaa. Mahdollisuuksia toisin sopimiseen on siis jo paljon olemassa, kunhan tahtoa ja taitoa löytyy osapuolilta. Paikallisen sopimisen lisääminen ei voi pitää sisällään ainoastaan ajatusta, että työpaikoilla sovittaisiin esim. palkoista tai työajoista, jotka menevät alle työehtosopimusten tason. Tämä on mielestäni Suomen Yrittäjien ja Keskuskauppakamarin tavoite, jolle povaan huonoa menestystä. Ammattiyhdistysliike on aina valmis kehittämään työelämää, mutta ei työntekijöiden oloja heikentämällä.
Turja Lehtonen