Kaivoslain valmistelu kestää kriittisen tarkastelun

Kaivoslain valmistelu kestää kriittisen tarkastelun

Vihreän liiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja otti kovin sanoin kantaa kaivoslain valmisteluun. En ymmärrä mistä suoranainen viha kaivosteollisuutta kohtaan kumpuaa. Suomalainen lainvalmistelu on maailman huppua monella mittarilla mitattuna. Kaivoslakiakin on valmisteltu laajasti sidosryhmiä kuullen hyvässä yhteistyössä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja mainitsi, että laki on liian avokätinen kaivostoimijoille ja se suorastaan kutsuu ylikansalliset yhtiöt etsimään mineraaleja jopa luonnonsuojelualueiltamme. Haluan muistuttaa, että Ilman ulkomaisia investointeja ja toimijoita täällä olisi erittäin vähän kaivos- tai ylipäätänsä mitään teollisuutta.

Vihreät varmasti ovat samaa mieltä siitä, että yhteiskunnan tulee sähköistyä entistä enemmän ja lopettaa jollakin aikataululla fossiilisten polttoaineiden käyttö. Kysymys kuuluukin, mistä esim. akkuteollisuudessa käytettäviä materiaaleja saisi ylipäätänsä kaivaa? Itse näen niin, että meillä kaivosteollisuus on maailman ykkösluokkaa monessa mielessä.

Meillä Suomessa muun muassa ympäristönsuojelu ja työntekijöiden kohtelu ovat aivan eri tasolla kuin vaikkapa monessa maassa muualla maailmassa. Eikö ole järkevää, että täällä on teollista toimintaa ja samalla pidetään hyvinvointivaltion perustukset kunnossa? Omilla toimillamme voimme edistää suomalaista teollisuutta, mutta valitettavasti voimme myös olla ajamassa sitä alas. Minusta vastuullista politiikkaa on teollisuuden toimintakyvyn edistäminen ja turvaaminen, ei sen demonisointi.