Blogi

Työmarkinat kerralla sekaisin

Työmarkkinoilla edessä kovat ajat

Teknologiateollisuuden päätös irtaantua työehtosopimustoiminnasta omalta osaltaan romuttaa laajasti yleissitovuutta ja nostaa ammattiliittoon kuulumisen aivan uuteen arvoon. Yleissitovuuden poistumisen myötä kenellekään ei tule jatkossa enää mitään automaattisesti. Tämä on nyt tärkeää huomioida, eli niin sanottujen ”järjestelmälokkien” ja ”rusinoiden pullasta” noukkijoiden aikakausi alkaa olla lopullisesti ohi.

Jatkossakin on mielestäni päivänselvää, että ammattiliitto tekee työehtosopimuksia yritysten kanssa ja silloin ne koskettavat vain liittoon kuuluvia, ei kaikkia kuten nyt yleissitovassa maailmassa. Samalla myös luottamusmiehen asema korostuu. Mikäli sinun työpaikallasi ei ole valittuna luottamusmiestä, niin se kannattaa tehdä ensi tilassa. Apua valinnan käynnistämiseen saat omasta ammattiliitostasi.

Marraskuun 30. päivä, jolloin nykyiset Teknologiateollisuuden työehtosopimukset lakkaavat olemasta on hyvä muistaa, että kaikki työpaikoilla tehdyt paikalliset sopimukset raukeavat, olipa ne sitten hyviä tai huonoja. Syy on siinä, että paikalliset sopimukset ovat osa työehtosopimusta ja työehtosopimuksen loppuessa niin loppuvat myös paikalliset sopimukset. Tähän on myös hyvä varautua, että esimerkiksi käytössä olevat työaikaratkaisut pääsääntöisesti päättyvät ja tilalle astuu vain lainsäädännön mahdollisuudet sopia työpaikoilla.

Työnantajapuoli Etelärannasta puhuu kauniisti uudesta tilanteesta. Itse en näihin puheisiin usko, vaan pidän niitä silmänlumeena. Uusi perustettu yhdistys, jossa ei ole ainakaan vielä juurikaan jäseniä ja ei tule olemaan yhtään työntekijää, on käytännössä sama kuin bulvaani tai paperitiikeri kansan kielessä. Toivon, että emme lankea tuohon silmänlumeeseen, vaan lähdemme vakavasti valmistautumaan kovaan taistoon tulevana syksynä, jotta saamme jäsenillemme säädylliset työehdot, vaikka sitten joukkovoimalla, mikäli muu ei auta. Lisäksi sattumaa tai ei, tänä vuonna tuli täyteen 50 vuotta legendaarisesta Metallin seitsemän viikon lakosta. Toivon totisesti, että historia ei toista itseään, vaan asiat saadaan sopimalla hoidettua. Haluan korostaa, että ay-liike on sopijajärjestö, mutta tarpeen vaatiessa myös ajamme tavoitteitamme kovin ottein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s